Condensul geamurilor termopan – cauze si solutii

Condensul geamurilor termopan

Ce este condensul?

 

Condensul este un proces prin care apa prezenta in atmosfera sub forma de vapori se transforma in stare lichida. Cantitatea de apa pe care o regasim in atmosfera la un moment dat este relativa si influentata de o serie de factori printre care presiunea atmosferica si temperatura. Cum se intampla insa in cazul condensului din interiorul locuintelor care sunt amenajate cu geamuri termopan?

 

Care sunt situatiile in care apare condensul geamurilor termopan?

 

Odata cu aparitia sezonului rece apar frecvent situatii in care umiditatea din locuinte devine o problema reala. Cu siguranta auziti frecvent sintagma „geamurile termopan favorizeaza condensul„. Haideti sa va spunem ceva – afirmatia este gresita. NU geamurile termopane favorizeaza condensul, ci alegerea unor profile PVC neadecvate, cu un coeficient termic de transfer ridicat!

Cu cat acest coeficient termic este mai mare cu atat pierderile de caldura sunt mai mari. In cazul alegerii unor profile PVC, cum sunt cele cu 2 sau 3 camere, transferul termic este mare, iar diferentele de temperatura pot favoriza aparitia condensului. Acest fenomen nu are loc in cazul profilelor PVC hexacamerale, de clasa A, acolo unde coeficientul termic poate scadea pana la 1.0 W/m2K. Din acest punct de vedee, ADAM Design ofera clientilor sai doar profile PVC cu minim 4 camere de aer, ceea ce impiedica aparitia condensului.

O alta situatie de producere a condensului poate fi favorizata de alegerea geamului termopan. Acesta trebuie sa indeplineasca o serie de caracteristici pentru a se putea incadra in clasa A: ADAM Design House lucreaza cu geam termopan tip Low-E sau cu argon ce are capacitatea de a preveni cu pana la 50% pierderile de caldura fata de situatia in care s-ar folosi un geam termopan inferior calitativ.

De asemenea, montajul ferestrelor termopan joaca un rol important in favorizarea sau prevenirea condensului. Astfel, montajul trebuie executat de catre profesionisti, de la jumatatea peretelui inspre interior pentru a nu exista pierderi de caldura.

 

Doresti informatii suplimentare?

 

Cum identificam cauza exacta a condensului geamurilor termopan?

 

Cauza aparitiei condensului la ferestrele PVC este identificata rapid de catre profesionisti pornind de la localizarea acestuia:

⦁ cand condensul se localizeaza la suprafata geamului termopan atunci cauza aparitiei acestuia este incalzirea locuintei. Explicatia este simpla: temperatura de la suprafata geamului este mai joasa iar umiditatea prezenta in incapere este ridicata. Cele mai predispuse incaperi la aparitia condensului la geamurile termopan sunt bucatariile si baile.
⦁ cand condensul se instaleaza intre foile de geam, este vorba despre o defectiune de etansare;
⦁ cand condensul geamurilor termopan se situeaza la exterior, nu aveti nicio problema – este un proces natural ce apare atunci cand exista cresteri bruste de temperatura in mediul exterior.

 

 

Solutii pentru reducerea condensului geamurilor termopan

 

Dupa identificarea situatiilor de aparitie a condensului geamurilor termopan va recomandam:

In situatia in care condensul apare la suprafata geamului termopan

 • recurgeti la un sisteme de ventilatie naturala – puteti opta pentru sistemele de ventilatie cu dechidere verticala, in special in cazul utilizarii centralelor cu gaz sau petrol;
 • asigurati-va ca baile sau bucatariile sunt ventilate corespunzator – solutia in cazul bucatariilor este instalarea hotelor;
 • asigurati-va o etansare a usilor interioare pentru a putea impiedica transferul de aer cu continut ridicat de umezeala;
 • cresteti usor temperatura aerului din interiorul casei, in special in perioadele in care temperatura exterioara scade brusc;
 • o recomandare atunci cand va construiti locuinta este sa amplasati caloriferele in dreptul ferestrelor PVC; in acest mod se poate mentine o temperatura constanta a geamului interior;
 • de asemenea acordati atentie pozitionarii perdelelor sau draperiilor – este recomadat ca acestea sa fie amplasate la 15-20 cm de fereastra pentru a putea permite circulatia aerului;

In situatia in care condensul apare intre foile de geam termopan

Problema nu poate fi solutionata decat de catre profesionisti. In situatia in care sunteti client ADAM Design, aveti service gratuit post vanzare pe o perioada de 5 ani.

Recapituland, daca optati pentru profile PVC din clasa A, asa cum sunt cele marca Salamander sau Ramplast, si acordati o atentie deosebita alegerii geamului termopan, tip Low-E sau 4Seasons, cauzele aparitiei condensului se restrang si eventualele probleme vor tine doar de ventilatie sau de incalzirea necorespunzatoare a locuintei.

Inainte de final, nu ne ramane decat sa va recomandam sa analizati cu atentie cauzele aparitiei condensului la geamurile termopan si sa optati pentru solutiile de reducere a acestuia, adaptabile fiecarei situatii in parte.

 

 

5 răspunsuri la “Condensul geamurilor termopan – cauze si solutii”

 1. Care este cauza condensului in interiorul geamului, ținând cont că în apartament este temperatura constanta de 24C și camera se aerisește de două ori pe zi țin să precizez că în camera nu este umiditate

  Răspunde
  • Buna ziua,

   Asa cum precizam si in articolul nostru, aparitia condensului poate avea cauze diverse; in cazul dvs., din ceea ce ne relatati, condensul a aparut intre foile de geam termopan, ceea ce presupune o problema de etansare. In cazul in care mai aveti garantia montajului, puteti solicita firmei montatoare sa va remedieze problema gratuit sau apelati la orice firma montatoare, in cazul in care produsul a iesit din garantie, contra cost.

   ADAM Design acorda o garantie post montaj de 5 ani pentru lucrarile proprii si asigura gratuit interventiile ce presupun reglaje post montare in perioada de garantie. Din pacate, pentru lucrarile pe care nu le-am efectuat noi, nu realizam interventii de niciun tip.

   Speram sa va rezolvati problema cat mai curand!

   Răspunde
 2. Ungureanu Costin

  Buna ziua,puteti sa imi spuneti va rog,care ar fi cauza,atunci cand condensul apare abundent pe ramele termpoanelorin partea de jos si lateral. Multumesc !

  Răspunde
 3. Daniel Dragnea

  Buna ziua, daca geamurile de termopan transpira la suprafata in incapere, poate reprezenta o solutie schimbarea chederelor (pentru ca nu preseaza bine sticla) si montarea sticlei cu low -e ul la interior (acum este montatla exterior). Multumesc anticipat pentru raspuns

  Răspunde
 4. Am o problemâ cu transpiarația geamurilor termopane de tip Low-e,aeresire fac o data in zi,e dormitor nu fac umeditate,care poate fi motivul?

  Răspunde

Lasa un Comentariu